PREGLED SEDMICE 17
 
Vraćam se sa mojim vječitim serijalom PREGLED SEDMICE! Pa hajde da krenemo!
POLITIKA
Zašto BiH još nije dobila pomoć EU od 250 miliona eura? Dodik indirektno imenovao krivca. "Republika Srpska nije odgovorna što BiH nije dobila 250 miliona eura evropske pomoći za rješavanje posljedica epidemije koronavirusa. Taj novac pripada i Republici Srpskoj. Međutim, ako su mislili da sve treba centralizovati, onda to ne dolazi u obzir", rekao je Dodik indirektno otkrivajući gdje leži problem u pregovorima unutar BiH.
TEHNOLOGIJA
Instagram počeo spajati chat s Facebook Messengerom. Čini se da Facebook radi na svom planu ujedinjenja dopisivanja na svojim platformama, ali to čini polako. Korisnici Instagrama su na svojim aplikacijama za Android i iOS dobili obavijest o mogućnosti dopisivanja s prijateljima koji koriste Facebook, odnosno Messenger. Poznata ikonica papirnog aviona za direktne poruke sada je zamijenjena logom Messengera. Zasad još uvijek nije moguće razmjenjivati poruke s korisnicima Facebooka, ali će to uskoro biti dostupno korisnicima.
Instagram zadržavao izbrisane fotografije i poruke na svojim serverima duže od godinu. Kada nešto izbrišete s Instagrama, onda očekujete da je nestalo zauvijek, no to ipak nije bio slučaj. Kada je istražitelj Saugat Pokharel zatražio kopiju fotografija i direktnih poruka iz aplikacije Instagram, poslan mu je sadržaj koji je izbrisao prije više od godinu dana. To je dokaz da pomenute informacije nikad nisu u potpunosti uklonjene sa servera. Iz Instagrama tvrde da se radi o bugu u sistemu koji je otklonjen, a Pokharel je nagrađen sa 6.000 dolara zbog ukazivanja na problem. On je bug otkrio u oktobru prošle godine te tvrdi da je riješen ranije ovog mjeseca. Kada je istražitelj Saugat Pokharel zatražio kopiju fotografija i direktnih poruka iz aplikacije Instagram, poslan mu je sadržaj koji je izbrisao prije više od godinu dana. To je dokaz da pomenute informacije nikad nisu u potpunosti uklonjene sa servera. Iz Instagrama tvrde da se radi o bugu u sistemu koji je otklonjen, a Pokharel je nagrađen sa 6.000$
ZANIMLJIVOSTI | OVAJ PUT SAMO O VODI
Australska plivačica oborila muški rekord i po 35. put preplivala Engleski kanal. Australska plivačica oborila je rekord koji je postavio muškarac tako što je peplivala najuži dio Engleskog kanala već 35. put. Chloe McCardel uputila se u svoj 34-kilometarski plivački put sinoć oko 20 sati sa Abbot's Cliff plaže u blizini Flokestonea, a doplivala je do Francuske jutros prije sedam sati. Trebalo joj je otprilike 10 sati i 40 minuta da prepliva Doverski prolaz koji je najuži dio kanala La Manche ili Engleskog kanala.
Ruski sportista oborio svjetski rekord u dizanju tegova pod vodom. Ruski sportski instruktor Vitalij Vivčar postavio je novi svjetski rekord u takozvanom bench pressu pod vodom, odnosno podižući tegove od 50 kilograma dok je potpuno potopljen. Instruktor iz ruskog Tomska uspio je ovu težinu podići 76 puta pod vodom, čime je za 14 ponavljanja premašio prethodnog rekordera Grega Wittstocka, javlja Russia Today.
I to je to! Nadam se da vam se ovaj Pregled Sedmice svidio! Do sljedećeg puta,ćao!